Χειρουργός Οδοντίατρος | Παπαγεωργίου Ευρυδίκη - HAPPY smiles
 
Λοχαγού Χρονοπούλου 52
174 55 Άλιμος
 
Τηλέφωνο: +302109813443
 
Κινητό τηλέφωνο: +306976796171
 
 
vriskodoctor.gr
 
 
 
 

Οδοντικά Εμφυτεύματα

 

Χειρουργός Οδοντίατρος | Παπαγεωργίου Ευρυδίκη - HAPPY smiles στον Άλιμο

 
 
Οδοντικά Εμφυτεύματα
 
 
 
Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Όταν ένα ή περισσότερα δόντια στο στόμα μας χρειάζονται εξαγωγή, τότε θα πρέπει αυτά να αποκατασταθούν. Οι λόγοι για να τα προσθέσουμε είναι για να βελτιωθεί η αισθητική και λειτουργικότητα του στόματος και του προσώπου, η φωνηση και φυσικά η μάσηση.

Ο τρόπος να συμπληρώσουμε αυτά τα ελλείποντα δόντια είναι η γέφυρα, η οδοντοστοιχία και τα εμφυτεύματα.
 
 
 
 
Το εμφύτευμα είναι ένας κοχλίας από τιτάνιο που τοποθετείται ενδοστικά και αντικαθιστά τη ρίζα του δοντιού που λείπει. Στη συνέχεια το δόντι βιδώνεται μέσα σε αυτή τη ρίζα από τιτάνιο.

Γιατί να βάλω εμφύτευματα και όχι γέφυρα ή μασέλα;

Γιατί το εμφύτευμα είναι ασφαλές, αποκαθιστά μόνο το δόντι που λείπει χωρίς να φθείρονται τα διπλανά δόντια και εμποδίζει τη συρρίκνωση των ούλων και των οστών που επακολουθούν την εξαγωγή. Με μια γέφυρα θα πρέπει να τροχιστούν υγιή δόντια που θα αποτελέσουν τα στηρίγματά της. Με μια μασέλα έχουμε μια ογκώδη, δυσάρεστη πρόσθεση στο στόμα που μας στερεί την απόλαυση του φαγητού και μας περιορίζει στις δραστηριότητές μας γιατί πρέπει να αφαιρείται για να καθαρίζεται.

Είναι επικίνδυνα τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από ειδικά επεξεργασμένο τιτάνιο που έχει βρεθεί ότι είναι απόλυτα ασφαλές και βιοσυμβατό για τον άνθρωπο. Είναι αποστειρωμένα και έχουν πιθανότητες επιτυχίας που προσεγγίζουν το 100%. Ο χειρουργός που θα τα τοποθετήσει επιβάλλεται να είναι άρτια εκπαιδευμένος και με επαρκή γνώση του αντικειμένου του για να είναι η επέμβαση επιτυχής.

Θα αποκτήσω αμέσως μετά την εμφύτευση δόντια;

Είναι δυνατό ταυτόχρονα με την εμφύτευση να τοποθετηθούν και τα δόντια μέσα στο στόμα. Να γίνει άμεση φόρτιση του εμφυτεύματος. Αυτό γίνεται συνήθως στα πρόσθια δόντια όπου η αισθητική είναι επιβεβλημένη.
Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προτιμήσουμε να γίνει πρώτα μια διαδικασία που λέγεται οστεοενσωμάτωση. Δηλαδή να "αγκυρώσει" πρώτα το εμφύτευμα στο οστό. Η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης διαρκεί 3 μήνες για την κάτω γνάθο και 6 μήνες για την επάνω.

Γιατί είναι τα εμφυτεύματα τόσο ακριβά;

Γιατί είναι κατασκευασμένα από πολύ εξειδικευμένα υλικά που κατασκευάζονται σε προηγμένες τεχνολογικά χώρες, όπως η Γερμανία ή οι ΗΠΑ. Δεν είναι πάντως όλα τα εμφυτεύματα της ίδιας ποιότητας, ούτε και του ίδιου κόστους. Έχουν κατασκευαστεί σχετικά φθηνά εμφυτεύματα, αμφίβολης όμως ποιότητας και επιτυχίας.
Άλλος λόγος είναι ότι οι οδοντίατροι που τα τοποθετούν επιβάλλεται να έχουν υψηλή επιστημονική κατάρτιση και πρέπει να λαμβάνουν συνεχή μετεκπαίδευση, που προφανώς έχει κόστος.

Ποια είναι η διαδικασία της εμφύτευσης ;

Η εμφύτευση γίνεται με τοπική αναισθησία. Γίνεται μια μικρή τομή των ούλων μέσω της οποίας δημιουργείται ένα φρεάτιο όπου εισέρχεται το εμφύτευμα. Στη συνέχεια είτε αυτό " θάβεται" κάτω από τα ούλα, είτε μπαίνει το δόντι από πάνω του.

Θα πονέσω;

Όχι, η διαδικασία γίνεται με πολύ καλή τοπική αναισθησία. Μετά το ξεμούδιασμα συνήθως υπάρχει μια ελαφρά ενόχληση την πρώτη μέρα, που αντιμετωπίζεται με ένα σύνηθες παυσίπονο.